dimecres, 7 d’octubre del 2009

Abstraccions de Josep Guiolà tot el mes de Febrer del 2010 a Sant Feliu de Guixols

Ja fa molts anys que la fotografia és un gènere més dins el panorama artístic. Va ser amb les anomenades avantguardes històriques que la fotografia es va deixar d’entendre com un simple instrument que facilitava la feina dels creadors i aconseguia així la categoria d’obra artística.

Josep Guiolà, fotògraf experimentat i gran coneixedor de la tècnica i els processos fotogràfics, sempre ens ha mostrat les seves imatges com autèntiques obres d’art. Amb aquesta exposició s’endinsa en una nova experiència i es separa de la seva càmera i de l’ampliadora per fer una altra mena de “fotografies”. Així doncs, el fotògraf surt del seu estudi-laboratori i treballa amb les seves mans damunt el material fotografic. El resultat són aquestes obres abstractes fruit de la imaginació de l’artista. malgrat que el suport sigui fotogràfic no podem parlar de fotografies pròpiament dites.
Es tracta de pintar el paper fotogràfic amb liquíds com el fixador, el revelador o l’aigua, entre altres elements, i deixar-lo positivar al sol. Guiolà passa de treballar en un espai fosc i reduit sota la llum d’una bombeta vermella, a fer-ho a l’aire lliure i amb la claror del dia. Si bé el paper i els líquids per blanc i negre no els pot tocar la llum i són exclusivament per a fer fotografies sense color, podem comprovar aquí que amb la llum solar reaccionen d’una manera que dónen color a la superfícies i segons els líquids que s’utilitzen i la marca dels papers el resultat és diferent, canvien les tonalitats però paradoxalment sempre hi ha color. Aquest misteri és el que empenyia a l’artista a seguir provant amb diferents materials fins a aconseguir allò desitjat.
Aquesta vegada Josep Guiolà en comptes de fotografiar, pinta damunt el paper i deixa treballar al sol perquè transformi els colors. Però sense la inquietut de l’artista ni el gran coneixament que té de la tècnica i del material fotogràfic aquesta exposició no hagués estat possible.

És gràcies doncs, una vegada més, a les ganes de buscar noves experiències i a la curiositat i el treball incansable de Josep Guiolà, que ens regala aquest conjunt d’imatges, fugint d’allò tradicional i convertint cada peça en una petita obra d’art.


Irene Forts Plana